מהו חוק האופניים החשמליים ?

היכן שלא תסתובבו היום במרכזי הערים בישראל תוכלו לראות עשרות ומאות רוכבי אופניים חשמליים על המדרכות והכבישים. מדובר בכלי נוח ומשתלם המהווה תחליף לרכב מנועי בתוך העיר, המסוגל להגיע למהירויות גבוהות ולטווחי נסיעה של 60-80 ק”מ בין טעינה לטעינה.

המעבר לרכיבה על אופניים חשמליים במרכזי הערים מורידה את העומס בכבישים, את הרעש ואת זיהום האוויר ומאפשרת התפתחות של תרבות אורבנית שטובה למדינה ולכדור הארץ. בהתחשב בנתונים הללו אין פלא שהם הפכו פופולריים כ”כ בקרב הצעירים והצעירים ברוחם, אך עלייה וקוץ בה. 

אך יש צד נוסף העניין, פחות זוהר והוא נושא תאונות הדרכים. 

עם העלייה הדרמטית במספר רוכבי האופניים החשמליים והעובדה שרוב הרוכבים אינם בעלי הכשרה לרכוב על כלי כזה, עולות גם מספר התאונות בהם מעורבים רוכבים והולכי רגל. 

ואכן, בשנים האחרונות אנו רואים יותר ויותר תאונות קטלניות עם פצועים והרוגים, מה שהביא את המחוקק להתערב ולפרסם תקנות שנכנסו לתוקף ביולי 2019. בשנים 2020-2021 חלה עליה חדה נוספת במספר ההרוגים בקרב רוכבי אופניים חשמליים וקורקינטים חשמליים ולכן החליט המחוקק להחמיר עוד יותר בתקנות והכניס שינויים נוספים.

בשנים האחרונות אנו עדים לעלייה מדאיגה בכמות התאונות בהם מעורבים רוכבי אופניים – בין אם תאונות עם הולכי רגל ובין אם מכוניות. בדיוק מהסיבה הזאת הוחלט לחוקק הוראות ותקנות הנוגעות באופן ספציפי לאופניים חשמליים על מנת לשמור על בטיחות הרוכבים והולכי הרגל.

הכינוי “חוק אופניים חשמליים” הוא כינוי של ההוראות ותקנות התעבורה הנוגעות לאופניים עם מנוע עזר ואלו עיקרם. 

למי מותר לרכוב על אופניים חשמליים?

עד שינוי החוק כל אחד היה רשאי לרכוב על אופניים חשמליים ובתנאי שמלאו לו 16 שנים.

החל מ 2019 יידרש רוכב האופניים החשמליים לרישיון נהיגה בתוקף או שיעבור בהצלחה תאוריה (תלמידי כיתה י בישראל ניגשים לתאוריה במסגרת הלימודים). 

בנוסף שונתה ההגדרה “מרוכב אופניים”  ל”נהג אופניים” כנראה לתת לעניין נופך רציני יותר.

אלו אופניים עומדים בתנאי החוק?

על פי החוק מותר לרכוב על אופניים חשמליים בעלי התכונות הבאות:

הספק – הספק מירבי של עד 250 וואט.

כח מנוע ופדל אסיסט – המנוע של האופניים מופעל רק על ידי פעולת דיווש ולא באמצעות מצערת וככל שמהירות האופניים עולה, כוח המנוע פוחת. המהירות המרבית הקבועה בחוק הינה 25 קמ”ש.

באופניים שנרכשו אחרי יולי 2014 ניתן להתקין מצערת שתיתן את הדחיפה הראשונה לנסיעה ופעולתה מפסיקה באופן אוטומטי מעל מהירות של 6 קמ”ש.

אביזרי בטיחות – החוק מחייב התקנת אביזרי בטיחות על מנת לרכוב ולכן, כל זוג אופניים תקני חייב להיות בעל צופר/פעמון, פנסים קדמיים ואחוריים ומחזירי אור על הדוושות ועל החלק האחורי.

רכיבה עם פרטים גלויים – על האופניים מודבקת מדבקה שמציינת את שם הדגם, תאריך היצור, ארץ היצור, סוג התקן, שם היצרן, ושם היבואן.

איסור לערוך שינויים במבנה האופניים

כמה פעמים נסעתם ברכב על 60-70 קמ”ש ופתאום הבחנתם רוכב אופניים חשמליים שעוקף אתכם במהירות? שיפור האופניים החשמליים הוא תעשייה בפני עצמה. הגדלת סוללות והספקי מנוע, הוספת מצערות והסרת הגבלות מהירות, כל אלה נחשבים כיום לא חוקיים, מהווים חריגה מהתקן הישראלי ומי שמבצע אותם מסתכן בעבירה פלילית.

חבישת קסדה לכל גיל

החוק החדש הסדיר את נושא חבישת הקסדה בכל גיל. לפני החוק רק קטינים שהם פחות מגיל 18 היו חייבים בחבישת קסדה. כיום גם בני 70 מחויבים בקסדה וטוב שכך… בנוסף, קיימת חובה להדביק על הקסדה פס זוהר לנראות טובה יותר בלילה.

היכן ניתן לרכוב במסגרת החוק?

החוק מאפשר לרכוב על אופניים חשמליים בכביש ובשבילי אופניים. אסור בתכלית האיסור לרכוב על אופניים חשמליים על המדרכה או במעבר חצייה על מנת לא לסכן הולכי רגל. כאשר רוכב חייב להישאר על המדרכה או לעבור על מעבר חצייה, הוא יכול להוליך את האופניים לצידו מבלי לרכוב עליהם.

רכיבה בכביש – ברכיבה בדרך עירונית, החוקים החלים על רכבים בכביש חלים גם על אופניים חשמליים. 

רכיבה בכביש בדרך עירונית מחייבת נסיעה בצד ימין כמה שיותר קרוב לשפה הימנית. בדרך שאינה עירונית, מותר לרכוב על האופניים בשול הדרך, קרוב ככל הניתן לשפתו הימנית.

שבילי האופניים –  רכיבה בשבילי אופניים יעודים שהולכים ונסללים בכבישי ישראל.

חשוב לציין כי בכל הקשור לאכיפת דיני התעבורה של אופניים חשמליים מי שרשאים לאכוף את החוק הם שוטרים וגם פקחים של הרשויות המקומיות להם חייבים להישמע במידה והם מבקשים לעצור. הפרעה לפקח עירוני בעבודתו הינה עבירה פלילית.

לייעוץ בנושא רכישת אופניים חשמליות ותאימותן לחוק, צרו עימנו קשר, או השאירו הודעה ! ונשמח לסייע לכם.

אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי. יש להתייעץ עם עו”ד מוסמך בכל שאלה על מנת להבין את החוק. כל הנוקט פעולה או נמנע מנקיטת פעולה לאור האמור במאמר בפרט ובאתר STARK בכלל עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו הבלעדית.

סעו בזהירות!

>> חוק אופניים חשמליים משרד התחבורה